Friday, April 16, 2021

Çin'in Geleneksel Festivalleri


Dünyanın dört büyük antik uygarlığından biri olarak listelenen Çin'in, 5000 yıldan fazla bir geçmişi var. 

Bu uzun tarihte, birçok Çin geleneksel festivali gerçekleşti. Ocak ayından Aralık ayına kadar, Çin tıka basa dolu festival ve kutlama takvimine sahiptir. 

Çin'deki hayatı, aşağıda yer alan geleneksel festivallerle canlı bir şekilde ortaya koymaya çalıştım.

Çin Geleneksel Festivaller Listesi

      1.    Bahar Festivali ( [chūn jié] )



Çin Yeni Yılı olarak da bilinen Çin takvimindeki en uzun ve en önemli festivaldir. Bahar Şenliği geldiğinde, insanlar paralarını hediye, yiyecek ve kıyafet almak için harcarlar.
Çinli insanlar, herhangi bir talihsizlikten korunmak ve şans için evi temizlemeyi gelenek haline getirmişlerdir. Pencereler ve kapılar, kırmızı renkli kağıt kesimleri ve "iyi şans" veya "mutluluk" gibi popüler temalara sahip beyitler ile dekore edilmektedir.




     2.    Fener Festivali (元宵 [yuán xiāo jié] )


      Çin ay takviminin ilk ayının 15. gününde kutlanan Fener Festivali, Çin'in en önemli geleneksel festivallerinden biridir. Günümüzde bu festival için, insanlar çeşitli malzemeler ile doldurulmuş pirinç unuyla yapılmış tatlı yuvarlak poğaçamsı mantılar yapıyorlar.



    3. Qingming Festivali (清明 [qīng míng jié] )



 Qingming Festivali, genellikle 4 ya da 5 Nisan tarihine denk gelmektedir. İnsanlar bu festivalde özellikle, atalarının mezarlarını ziyaret ederek, yiyecek sunup saygılarını gösterirler. Atalarının mezarlarında dua ederler ve ailelerini kutsamaları için onlara yalvarırlar.


       4.     Çin Ulusal Günü (庆节 [guó qìng jié] )


Ulusal Gün, Çin’in doğum gününü kutlamak için belirlenen bir gündür. İnsanlar bu festivalde 7 gün boyunca tatil yaparlar.
   

  5. İşçi Bayramı (劳动节 [láo dòng jié] )

Uluslararası İşçi Bayramı, Mayıs ayının ilk günü kutlanır. Bu festival tüm işçiler içindir.
    

 6. Dragon Tekne Festivali  (端午 [duān wǔ jié] )


Festival, Çin ay takviminin 5. ayının 5. gününde gerçekleşiyor. Kutlamaların odak noktası, "zongzi" adı verilen pirinç köftelerini yemek, realgar şarabı Xiong Huang Jiu içmek ve yarışan ejderha tekneleridir. 

Zongzi, Dragon Boat Festival'in en önemli temsilcisi.  Bu pirinç unundan yapılan mantımsı yemeğin dışında yaprak sarılı, içinde ise et, fasülye veya fındık var. Farklı bölgelerde farklı lezzete ve farklı içeriklere sahip zongzi’lar yapılıyor.


7. Sonbahar ortası Festivali (中秋 [zhōng qiū jié] ) 


Festival, Çin'de sekizinci ayın 15'inde kutlanıyor. Bu günde, ay kekleri(mooncakes) yapmak ve paylaşmak, festivalin ayırt edici özelliklerinden biri.
Çin kültüründe, yuvarlak şekil bütünlüğü ve birliği simgelemektedir. Böylece, aile üyeleri arasında ay keklerinin paylaşılması, ailelerin bütünlüğünü ve birliğini simgeler.