Saturday, October 27, 2018

ÇİN'DEN TÜRKİYE'YE UZANAN YOL

NOT:

Bu yazı Türkiye'ye gelmiş ve burada yaşamaya devam eden bir Çinli arkadaş tarafından yazıldı. Yazı üzerinde özellikle düzeltme yapmadım. Böyle daha samimi olduğunu düşündüm ve yazıdaki duyguyu öldürmek istemedim. Yazının devamı gelecek. Bu 1.partı.



PART 1



ÇİN NERE TÜRKİYE NERE!!



Türkiye Konsolosluğu’ndan çıktıktan sonra, elimde tuttuğum pasaporta tekrar baktım, bir yeşil kağıt pasaportuma yapıştırdılar, evet bu türkiye vizesi, onun için çok uğraştım , sayılamaz sefer notere gittim. Şimdi aldım ve Türkiye'ye gidebilirim. Çok heyecanlandım. Hemen abime söyledim ve o da hemen uçak bileti aldı bana.


Türkiyeye varırken gece 12 olmuştu, Türkmenistan’da aktarma yaptım, yabancı dil bilmediğim için ne kadar zor aktarma yaptığımı sadece ben bilebilirim. İyi ki buraya vardım.  Çıkışta da ağabeylerim beni bekliyorlardı. Beni görünce çok mutlu oldular ve bana “sen niye bu kadar şişman oldun ya “dediler. Ben de onları görünce korkmaktan kurtuldum ve yorgun yüzüm de güldü. Benim vardığımı haber vermek için hemen babamı aradık, kısaca konuşmaktan sonra kapattık ve ağabeylerim ile beraber havalimanından dışarı çıkmaya başladık.



Çıkarken saat gece 1 olmuştu, taksiyle yakın metrobüse gittik. Metrobüste İstanbul güzel bir şehir hissetmeye başladım, gece manzarası aşırı güzel. Yakın uzak ışıklar birlikte bir gökyüzü kurdu. Gördüğüm şeylere bayılırken ağabeyim beni uyandırdı “hadi inelim” diye söyledi. Onlar benim bagajımı aldılar ve yürümeye başladık, yürürken çok şaşırdım, şimdi saat gece 2 de sokakta insanlar hala işi yapıyor ve dükkanlar hala açıyor, benim şehrim saat 11 de insanlar uyumaya başlar.



Biz direkt eve gitmedik, bir dönerciye gittik. Orda ben döner ilk kez tattım, kavurduğu çıtır çıtır lavaşı hiçbir zaman unutamam, çok beğendim, birince tane bitince ikince tane yemek istedim ama karnım doydu diye vazgeçtim. Dükkandan çıkınca hiç yürümek istemedim çünkü doydum, ama yine de yavaş yavaş eve vardık ve güzelce uyudum.



Wenhao

Tuesday, October 2, 2018

中国国庆日

人民共和国成立后,101日被正式宣布成中国国日,所有中国人都将有7天的假期来祝和一盛事。
了解中国国庆节更多些。

1.起源

1949年,中国人民以胜利结束了无休止的战争,于1949921日建立了中华人民共和国。在101日,人们在天安门广场举行了隆重的仪式,庆祝新中国和新政府成立。1949102日,101日正式在“中华人民共和国国庆日决议”中被宣布成为中国国庆节。从那时起,所有中国人每年都举行各种活动庆祝这一节日。

2. 2018年中国国庆节放假安排

假期从101日开始,到107日结束。人们需要在929日和30日继续工作,并将从108日起重新开始工作。

3. 传统

1)军事阅兵:

1949年以来,天安门广场军事阅兵是中国国庆日的一个重大而有意义的活动。这项活动经过精心准备,展示了中国的军事力量,它吸引了来自国内外的人们。自1949年以来,有14次军事阅兵,现在每5年举行一次小规模,每10年举办一次大规模。

2)升旗仪式

3)盛大的歌舞表演节目:

你也可以在电视上看到直播。

4)许多城市会用大量的花来装饰街道:

人们用各种花摆成“国庆快乐”的字样来庆祝国庆。

5)中国国旗

人们把迷你中国国旗放在街道,房屋,商店和汽车上,他们脸上和手臂上都盖着国旗的印章,你到处都可以看到中国国旗。

6)折扣

许多商店都会提供打折优惠。

7)黄金周:

因为假期足够长,人们会出国或前往中国其他省份旅游。这个假期也被称为“黄金周”,因为在此期间中国人民的消费量巨大。

4. 旅行小贴士

在这个假期期间,很多人会去旅行,所以火车票,机票和酒店很难买到,而且价格也更贵。你需要尽早计划你的旅行,或者最好不要在假期的第一天出去旅行。此外,避免前往热门的景点,否则你看到的不是美丽的风景而是许许多多人。

National Day of China


After the founding of the People’s Republic of China, October 1st is officially announced to be National Day of China. Every Chinese people has the 7-day holiday to celebrate and commemorate this great event.

Now let’s learn more about Chinese National Day.

1. Origin

In 1949, Chinese people ended the suffering from endless wars with triumph and established the People’s Republic of China on September 21st 1949. Then on October 1st, people held a grand ceremony held at Tiananmen Square to celebrate the founding of New China and government. On October 2nd, 1949, October 1st was officially written in the “Resolution on the National Day of the People’s Republic of China” to be the National Day of China. Since then, all Chinese people hold various activities to celebrate this holiday every year.

2. Holiday Schedule of Chinese National Day in 2018

The holiday starts from October 1 and ends on October 7. People need to keep working on September 29 and 30, and they will restart work from October 8.

3. Customs

(1) Military Review & Parade:

Since 1949, the Military Review & Parade at Tiananmen Square has been a big and meaningful event on Chinese National Day. This activity is carefully prepared and shows the Chinese military force. It attracts people from home and abroad all over the world. There are 14 Military Review & Parade from 1949 till now, and it is now held in a small scale every 5 years and in a large scale every 10 years.

(2) Flag-raising Ceremonies

(3) Grand singing and dancing shows:

You can watch these live shows on TV.

(4) Flowers:

Many cities’ streets are decorated with flowers, and people put the various flowers into the shape of “(guó qìng kuài lè)”--Happy National Day.

(5) Chinese National Flag:

 People put mini Chinese national flags on streets, in houses, stores and cars,and they all have a seal of the national flag on their faces as well as arms. You can see Chinese national flag everywhere.

(6) Discounts:

Many stores will provide consumers great discounts.

 (7) Golden Week:

People will travel abroad or have a trip to other Chinese provinces, because the holiday is long enough.
The holiday is also called “Golden Week” as the consumption in China is tremendous during this period.


4. Travel Tips

During this holiday, lots of people will go out to have trips. Therefore, the train tickets, flights tickets and rooms of hotels are difficult to be ordered and become more expensive than workdays. You need to plan your travel as early as possible. Or you’d better not depart on the first day of holiday. Also, avoid visiting the popular places, or what you see is not beautiful scenery, but lots of people.

Çin Ulusal Günü( National Day of China)



Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra, 1 Ekim resmi olarak Çin Ulusal Günü olarak ilan edildi. Her Çinlinin bu büyük etkinliği kutlamak ve anmak için 7 günlük tatili var.

Şimdi Çin Ulusal Günü hakkında daha fazla bilgi edinelim.

1.     Köken

1949’da Çin Halkı, çaresiz savaşlarla uğradıkları zulümleri sona erdirdi ve 1949’da Çin Halk Cumhuriyeti’ni kurdu.
Sonra 1 Ekim’de insanlar yeni Çin ve hükümetin kuruluşunu kutlamak için Tiananmen Meydanı’nda düzenlenen büyük bir tören düzenlediler.
2 Ekim 1949’da 1 Ekim resmi olarak Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Günü olarak belirlendi.
O zamandan beri, her yıl Çinliler çeşitli aktiviteler düzenleyip kutluyorlar.

2.     2018 Çin Ulusal Günü tatil programı

Tatil 1 Ekim’den başlıyor ve 7 Ekim’de bitiyor. İnsanlar 29 Eylül ve 30 Eylül’de çalışmaya devam etmeli ve 8 Ekim’den itibaren çalışmaya başlayacaktır.

          3.  Gelenekler

1) Askeri inceleme ve Geçit Töreni

1949’dan beri Tiananmen Meydanı’ndaki Askeri inceleme ve Geçit Töreni, Çin Ulusal Günü’nde büyük ve anlamlı bir olay olmuştur. Bu faaliyet dikkatle hazırlanır ve Çin askeri gücünü gösterir. Bu büyük gösteri dünyanın her yerinden insanların ilgisini çekiyor. 1949’dan bugüne kadar 14 Askeri Geçit Töreni oldu. Ve her 5 yılda 1 küçük, her 10 yılda bir büyük gösteri düzenleniyor.
      
     2) Bayrak Töreni
      
     3) Büyük Şarkı ve Dans Gösterileri

Bu canlı şovları televizyonda izleyebilirsiniz.
     
     4) Sokak Süslemeleri

Birçok şehrin sokakları çiçeklerle dekore ediliyor ve insanlar çiçekleri 国庆快乐 yani ‘’Ulusal Gün kutlu olsun’’ şeklinde yerleştirip gözlere şenlik bir görüntü oluşturuyorlar.

     5) Ulusal Bayrak

İnsanlar farklı boyuttaki Çin ulusal bayraklarını sokaklara, evlere, mağazalara kısacası akla gelen her köşeye asıp sergiliyorlar. Genellikle her Çinlinin yüzünde ve kollarında ulusal bayrak mühürleri var. Yani bu sürede Çin ulusal bayrağını her yerde görebilirsiniz.

     6) İndirimler

Ulusal Gün vesilesiyle çeşitli mağaza ve dükkanlarda birçok indirim yapılıyor.

     7) Altın Hafta 
       
7 günlük tatil yeterince uzun olduğu için birçok insan yurtdışına veya diğer Çin şehirlerine seyahat ediyorlar. Bu şekilde uzun tatilin keyfini çıkarıyorlar.
Çin'deki tüketim bu dönemde muazzam olduğundan, bu tatil “Altın Hafta” olarak da adlandırılıyor.
                    

3.     Seyahat İpuçları

Bu bayramda pek çok insan gezilere çıkıyor. Bu nedenle tren biletleri, uçak biletleri ve otel odalarının rezerve edilmesi zor ve iş günlerine göre daha pahalı oluyor. Yolculuğun mümkün oldukça erken planlanması gerekiyor. Ya da tatilin ilk gününde bir yere gitmemek daha mantıklı olabilir. Ayrıca tavsiyem popüler yerleri ziyaret etmeyin çünkü göreceğiniz şey güzel manzara yerine birçok insan olacak.