Sunday, August 26, 2018

Gözlerimdeki Çin

Çin uzak ve eski Türk'e yakın. Uzak, elbette, coğrafi olarak uzak. Eskiden İpek Yolu vardı bugün ise 'Kemer ve Yol' Projesi ile uzaklar yeniden yakın oldu.  'İpek Yolu', eski Çin'in Chang'an şehrinden başlayarak Türkiye'den geçiyor. İleri teknolojiyi getirmiş ve ülkelere yardımcı olmuştur. Gözlerimde Çin, ticaret ve coşkusuyla büyük bir ülke.
'Taobao, Alibaba, Wechat, Alipay. 'Bizim için garip görünüyor, ama Çin halkı için günlük bir zorunluluk. Çinli arkadaşlar bana her gün yemek yemek ve alışveriş yapmak için bu cep telefonu yazılımına ihtiyaç duyduklarını söylediler. En çok hayranlık duyduğum 'American group, hungry?' Takeaway yazılımı, sadece ne yemek istediğinizi belirten bir metin mesajına ihtiyacınız var. Bunlar Çin'i anlamadan ve tanımadan önce bilinmeyen ve idrak edilmesi zor şeyler. Çin, gelişmekte olan bir ülke olduğunu ve Çin'in birçok gelişmiş ülkeyi aşıp daha ileriye gideceğini söylüyor. Gözlerimde Çin, gelişmiş ekonomi ve teknolojiye sahip büyük bir ülkedir.
“Çin kültürü geniş ve derindir” ifadesi sıklıkla Çinli arkadaşlar tarafından duyulur. Anladığım şey, Çin kültürünün birçok şey içermesi ve yabancıların anlamasının gerçekten zor olduğudur. Söylemeye gerek yok ki, Çin karakter duvarı biz yabancıları Çin'in kapıları dışında tuttu, 5000 yıllık süren Çin kültürü, yabancıların orada ne olduğunu hayal etmesini zorlaştırdı. Çin kendi kültürünü yaymak konusunda çok ciddi bir ülkedir. "Çin Köprüsü" bize Çin’i anlamak adına çok uygun bir kanal sağladı. Çin, diğer ülkelere kendi kültürünü sabırla yaydı ve aynı zamanda diğer ülkelerin kültürlerini de almayı unutmadı. Gözlerimde Çin, kültürel açıdan dost bir ülkedir.
Çin'de, 1,4 milyardan fazla Çinli, 9.6 milyon kilometrekarelik arazi üzerinde yaşıyor ve 56 etnik grup içeriyor. Batılı ülkelerin hiçbiri, elli altı etnik grubun barış içinde birlikte yaşayabileceğine inanamaz. Çin bu büyük toprak parçasında bunu yapmayı başardı. Elli altı etnik grup farklı kültürlere, farklı dile ile farklı yaşam ve yeme alışkanlıklarına sahip. Onların birlikte huzur içinde yaşamaları, nezaket ve iyi yürekleriyle mümkün oldu. Gözlerimde Çin, birçok etnik grubun barış içinde birlikte yaşadığı bir ülkedir.
Çin'in sokaklarında sabah, birçok insanın çalışmaya başladıklarını ve işlerini çok geç bıraktıklarını görebilirsiniz. Başkaları ve kendi ülkeleri için çok çalışıyorlar. Videolarda Çin'deki yüksek katlı binaları gördüğümde, onların ne kadar çalışkan ve azimli olduklarını anlıyorum. Gözlerimde Çin, çok çalışkan bir ülkedir.
"Çin'in engin toprakları ve kaynakları" ifadesi hiç de yanlış değildir. Çin geleneksel makarnası, çorbaları ve çeşitli yerlerdeki aperatifleri sadece Çinlilerin değil, aynı zamanda yabancıların da hoşuna gidiyor. Türkiye'deki Çin restoranlarını, yabancılar her gün yoğun ilgi ile ziyaret ediyor. Yabancılar genellikle çok baharatlı yiyecekler yiyemezler, ancak hotpot ve güveç gibi sıcak yemekler yine de oldukça beğeniliyor. Gözlerimde Çin, harika bir yemek ülkesi.
Gözlerimdeki Çin hızlı ekonomik kalkınmasıyla, uzun ömürlü varlığıyla, barış içindeki çok kültürlülüğü, coşkulu ve sıkı çalışması ile harika yemekleri olan bir ülkedir.




China in my eyes


China is far and near to a native Turk. Far, of course, is geographically far. However, it can be from the ancient Silk Road to today's 'Belt and Road'. The 'Silk Road' began in ancient China's Chang'an City, passing through Turkey. It has helped the countries that have passed and brought advanced technologies. In my eyes, China is a big country with trade and enthusiasm.
'Taobao, Alibaba, Wechat, Alipay. 'It seems strange to us, but it is a daily necessity for the Chinese people. Chinese friends told me that they need these mobile phone software every day for dinner, shopping, online shopping and so on. What I admired most was the 'American group, hungry?' Takeaway software, you only need a text message to eat what you want to eat. These are unthinkable before I do not understand China, and what I understand is one of them. China says that it is a developing country, but genuinely careful people will find that China has surpassed many developed countries. In my eyes, China is a big country with developed economy and technology.
The phrase "Chinese culture is broad and profound" is often heard by Chinese friends. What I understand is that Chinese culture includes many things and it is really difficult for foreigners to understand. Needless to say, the wall of Chinese characters has kept us foreigners out of the gates of China. The 5,000 years of continuous Chinese culture have made it difficult for us foreigners to imagine. China is very serious about spreading its own culture. The "Chinese Bridge" has provided us with a very convenient channel. In China, we patiently spread it to other countries' own cultures, and we do not forget to absorb the cultures of other countries. In my eyes, China is a culturally friendly country.
In China, more than 1.4 billion Chinese are living on more than 9.6 million square kilometers of land, and another four billion people include 56 ethnic groups. None of the Western countries can believe how fifty-six people can live together in peace. In this piece of land in China, the Chinese did it. Fifty-six ethnic groups have different cultures, even words and language, and have different living habits and eating habits. It is through their kindness and inclusive heart that they live in peace together. In my eyes, China is a multi-ethnic and inclusive country.
In the morning on the streets of China, it can be seen that many people have already started work, and they leave work very late. They work hard for others and for the country. Looking at the high-rise buildings in China in the video, I think it is inseparable from their hard work. In my eyes, China is a hard-working country.
The phrase "China's vast land Bo" is not false at all. Chinese traditional pasta, soups, and snacks in various places are not only enjoyed by the Chinese people, but we are also particularly fond of foreigners. In the Chinese restaurant in Turkey, foreigners visit every day. Foreigners are not particularly able to eat spicy food, but hot dishes like hot pot and hot pot still eat two. In my eyes, China is a great food country.
China in my eyes is a country with rapid economic development, long-term culture, multiculturalism, peace, enthusiasm, hard work, and a lot of cuisine.




我眼中的中国

中国对于一个土生土长的土耳其人来说既远又近。远,理所当然是地理上的远。然而近可以从古代的'丝绸之路'到如今的'一带一路'。'丝绸之路'起于中国古代的长安城,路经土耳其。对经过的国家起了很大的帮助,带来了先进的技术。在我眼中,中国是一个贸易、热心的大国。
'淘宝,阿里巴巴,微信,支付宝。'在我们看来是很陌生的东西,可是对于中国人来说是每天的必需品。中国朋友告诉我,他们每天吃饭、逛街、网上购物等等,都需要这些手机软件。最让我羡慕的是'美团,饿了吗'外卖软件,只需要一个短信就能吃饭自己想吃的饭。在我不了解中国之前,这些都是不能想象的,而我了解的这些又是其中的一点。中国说自己是发展中国家,可是真正细心的人会发现,中国已经超过了很多发达国家。在我眼中,中国是一个经济和科技很发达的大国。
'中国文化,博大精深'这句话经常听中国朋友们说,我理解的就是中国的文化包括了很多东西,对于外国人来说真的很难理解。不用说汉字这堵墙把我们这些外国人挡在中国大门的外面,五千年不断的中国文化已经让我们这些外国人很难想象了。中国很认真的传播自己的文化。'汉语桥'为我们提供了一个很方便的通道,在中国耐心传播给其他国家自己文化的同时也不忘吸收别的国家的文化。在我眼中,中国是一个和善的文化大国。
在中国九百六十多万平方公里的土地上生活着十四亿的中国人,十四亿人中又包括五十六个民族。西方国家都不能相信五十六个民族怎么可以和平的生活在一起。在中国这片土地上中国人做到了。五十六个民族有着不同的文化,甚至文字和语言,有着不同的生活习惯和饮食习惯。是通过他们的和善和包容的心让他们和平的生活在一起。在我眼里,中国是一个多民族的包容国家。
中国的大街上早上天不亮就能看到很多人已经开始工作了,很晚才下班。他们为了别人,为了国家很努力的工作。看着视频里的中国高楼大厦,我觉得是离不开他们的辛勤劳动的。在我眼中,中国是一个辛勤的国家。
'中国地大物博'这一句话一点都不假。中国传统面食、汤类、各个地方的小吃不但中国人自己喜欢,我们外国人也是特别喜欢。在土耳其的中国餐厅里每天都有外国人光临。外国人不是特别能吃辣,但是大盘鸡和火锅这样的辣味美食还是要吃两口的。在我眼中,中国是一个美食大国。

我眼中的中国是一个经济飞速发达,文化长久并且多文化,爱和平,热心,勤劳,很多美食的国家。





我是怎么开始学习中文的?


起初,中国的好奇心是如何开始的?我想谈谈这些。
好吧,我已经喜欢亚洲语言了,我对它们感兴趣,但我从没想过会污染中文。显然有点害怕。我自己学了一点韩语和日语,但中国似乎总是无法进入,甚至我远离探索文化。
然后有一天,他们在大学团体中分享了一些名为Easy Chinese的东西他们将在大学给我们一周的免费学费。当我看到自由时,我说我想不假思索地参加。在伊斯坦布尔有莲花教育机构,这个机构和大学俱乐部组织这个课程。我已经在这个机构继续接受教育(你可以提出任何问题并从中获取信息)。我兴奋地等待Easy Chinese开始。我也做了一点研究。
那天来了,我去了学校。老师是中国人。有点高兴。我打算从当地人那里学习一门语言。一个非常甜蜜和富有同情心的老师,文浩(仍然是我的朋友)。起初他向我们通报了声音和角色。也许你知道,但我仍然说,中文没有信。每个字都表达一个角色,而那个部分则让我害怕。我可以放一些关于它的图片,甚至我可以在这里为那些感兴趣的人制作简易中文角。无论如何,如果我们回到主题,是的,有字符,所以有多少字有这么多的字符。是的,他们有点可怕。但我喜欢形状。这是第二天,我们学会了如何介绍。关于第3天约会等。 4,5,6天结束了。我非常沮丧,因为它太棒了。然后我搜索了这个地方的课程。在夏天,我应用了强化课程。它持续了2个月,2种货币即将结束。
中国3级9级汇率。我的意思是每个级别都有3门课程。现在我完成了1级。与此同时,我们与老师交谈,去吃中餐,从一开始就成为最受欢迎的厨房之一。我有很多食物可以享受。
据我所知,我意识到学习并非如此不可能。我不能否认这很难说。例如,语法结构比土耳其语更容易。现在我有很多中国朋友,说土耳其语很难(当然他们住在土耳其,他们很快就学习土耳其语)。但至少我们没有字母表,亲爱的。显然,我最难做的仍然是牢记人物。特别是因为我们住在土耳其,我们的中文很难达到我们想要的水平。我最近的目标之一是毕业并在中国接受语言培训1年。我不知道是否会,但直到我的职业生涯结束。
现在,我最大的优势是莲花教育机构,我接受了中文老师的培训。中国和中国文化都有机会亲自学习。
这就是我开始学习中文的方式。我可以帮你写一下这个话题。
也许我们会一起去中国。 😅

我想在另一篇文章中提到当我把我的中国朋友带到这个国家参加牺牲盛宴时发生了什么。









How did I start to learn chinese?


At first, how did Chinese curiosity begin? I want to talk a little bit about these .

Okay, I already like Asian languages ​​and I'm interested them, but I never thought of contaminating Chinese. Obviously it was a little afraid. I learned Korean and Japanese a little bit on my own, but Chinese always seemed inaccessible to me, and even I was far away from exploring culture.
Then one day they shared something called Easy Chinese in university groups. They will give us a week of free tuition at the university. When I saw the free, I said I wanted to participate without thinking. There are Lotus Educational Institutions in Istanbul, this institution and a club in university organize this classes. Already in this institution I am continuing education (you can ask any question and get information from me). I was excitedly waiting for Easy Chinese to start. I did a little research, too.
That day came and I went to school. Teacher was Chinese. With a little delight. I was going to learn a language from the locals. A very sweet and sympathetic teacher, Wen Hao (still a friend of mine). At first he informed us about voices and characters. Maybe you know, but I still say, there is no letter in Chinese. Every word expresses a character, and the part that scared me. I can put images about it or even I can make Easy Chinese corner here for those who are interested. Anyway, if we go back to the subject, yes there are characters, so how many words there are so many characters. Yeah, they are a little bit scary. But I like shapes. Here is the second day, we learned how can we introduce. About the 3rd day dates and so on. 4,5, 6th day is over. I was very upset because it was so nice. Then I searched this place for the course. And in the summer I applied the intensified course. It lasted 2 months and 2 currencies were going to end.
Chinese 3 level 9 exchange rate. I mean there are 3 courses in every level. Now I finished level 1. In the meantime, we talked with a teacher and went to eat Chinese food, it has become one of the fav kitchens since day one. I have a lot of food to enjoy.
As I learned, I realized that learning was not so impossible. I can not deny that it's hard to say. The grammar structure is easier than Turkish, for example. Now I have many Chinese friends and say that it is difficult to Turkish (of course they live in Turkey and they learn Turkish😂 very quickly). But at least we do not have the alphabet, dear. Obviously, what I am most difficult to do is still keeping the characters in mind. Especially because we live in Turkey, our Chinese is difficult to get to the level we want. One of my recent goals is to graduate and go to language training in China for 1 year. I do not know whether it will or not, but until the end of my career.
Now my biggest advantage is  in Lotus Educational Institutions where I am trained with Chinese teachers. Both Chinese and Chinese cultures have the opportunity to learn first hand.
That's the way I started learning Chinese. I can help you write about this topic.
Maybe we will go to China together. 😅

I would like to mention in another article what happened when I took my Chinese friend to the country for the Feast of Sacrifice.



My first Chinese calligraphy

it called like Rampiza. it is like cold pasta salad.

it is chicken with vegetables and spicy souces.

it is one of my favorite food. it called like lagmen. it is pasta with spicy souces and vegetables.





Friday, August 24, 2018

AH ÇİNCE !!!! Çince serüvenim nasıl başladı??

İlk başta Çince merakı nasıl başladı bu işe nereden bulaştım bunlar hakkında biraz konuşmak istiyorum.
Tamam ben zaten Asya dillerini seviyorum ve ilgiliyim ama hiç Çince'ye bulaşmayı düşünmemiştim. Açıkcası biraz gözüm korkuyordu. Korece ve Japoncayı biraz biraz kendi kendime öğrendim ama Çince hep benim için ulaşılmaz gözüküyordu hatta kültürnü araştırmaktan bile uzak duruyordum bu yüzden.
Sonra bir gün üniversite gruplarında Kolay Çince diye bir şey paylaştılar. 1 haftalık ders vereceklermiş üniversitede bedava . Bedavayı görünce😅 hiç düşünmeden katılmak istediğimi söyledim. İstanbul'da Lotus Eğitim Kurumları var, bu kurum ve üniversitedeki bir klüp ortak düzenliyormuş. Heyecanla Kolay Çince'nin başlamasını bekledim. Birazcık araştırma da yaptım tabii.
O gün geldi ve derse gittim. Hoca Çinliydi. Biraz sevindim haliyle. Bir dili yerlisinden öğrenecektim. Çok tatlı ve sempatik bir hoca Wen Hao hoca (hala da arkadaşım olur). Başta bize sesler ve karakterler hakkında bilgi verdi. Belki biliyorsunuzdur ama ben yine de söyleyeyim, Çince'de harf yok. Her kelimeyi bir karakter ifade ediyor zaten beni korkutan kısım da buydu😂. Bununla ilgili görseller koyabilirim ya da hatta ben de burada Kolay Çince köşesi yapabilirim meraklıları için. Neyse konuya dönersek evet karakterler var yani ne kadar kelime varsa o kadar karakter var. Evet hepsi biraz karman çorman şekiller gibi gözüküyor. Ama ben şekilleri severim. İşte 2. gün merhaba nasılsın falan öğrendik. 3. gün tarihler hakkında falan. 4,5, 6. gün derken bitti. Çok üzüldüm çünkü iyi hoş gidiyordu yani.😢. Sonra araştırdım bu kurs veren yeri. Ve yazın yoğunlaştırılmış kursa başvurdum. 2 ay sürüyordu ve 2 kur bitecekti.
Çince 3 seviye 9 kur. Yani her seviyede 3 kur var. Şuan ben 1. seviyeyi bitirdim. Bu arada hocayla falan konuşup Çin yemeği yemeğe gittik, o günden beri favori mutfaklarımdan biri olur. Daha tatmam gereken bir sürü yemek var😜.
Öğrendikçe aslında öğrenmenin o kadar da imkansız olmadığını anladım. Tabiki de zor olduğunu inkar edemeyeceğim. Gramer yapısı Türkçe'den daha kolay mesela. Şuan birçok Çinli arkadaşım var ve Türkçe'nin zor olduğunu söylüyorlar(tabi onlar Türkiye'de yaşadıkları için galiba Türkçe'yi çok çabuk öğreniyorlar😂). Ama en azından bizde alfabe var deme canım. Açıkcası benim en zorlandığım şey hala karakterleri aklımda tutma mevzusu. Hele de Türkiye'de yaşadığımız için Çincemiz istediğimiz seviyeye gelmekte zorlanıyor. Yakın dönem hedeflerimden biri mezun olup Çin'de 1 yıl dil eğitimine gitmek. Olur mu olmaz mı bilmiyorum ama olması için uğraşacağım sonuna kadar.

Çince'ye başlama serüvenim işte böyle. Bu konuya ilgili olanlar bana yazabilir, yardımcı olabilirim.
Belki de birlikte Çin'e bile gideriz ne biliyim. 😅

2 Çinli arkadaşımı Kurban Bayramı için memlekete götürdüğümde olanları da başka bir yazıda anlatmak istiyorum.

Çin kaligrafi denemem

Bu soslu soğuk hamur salatası (Rampiza gibi telefuz ediliyor)
Bu da ortaya isteniyor. Soslu sebzeli tavuk. Bence çok acı.
bu ise en sevdiklerimden. Kuru kavrulmuş lagmen.









Merhabalar!!!!!

Merhabalar,

Ben Beyza.

Hep bir blog açmak istemiştim ve sonunda üşengeçliği ve çekinmeyi😅 bir kenara bırakıp tüm cesaretimle açtım. Bilmiyorum ne kadar bu şeyi becerebileceğim, ne kadar eğlenceli ve değişik olacak. Ama amacım bu hayatta deneyimlediğim veya deneyimleyeceğim şeyleri ve hayallerimi sizlerle paylaşmak. Ben bir hayalperestim ama hayallerime ulaşmak için de elimden geleni yapıyorum.  Şuan Çince öğreniyorum( Çince hakkında ayrı bir yazı yazacağım). Zaten farklı kültürlere, dillere, yemeklere, insanlara kendimi bildim bileli ilgiliyim. Aynı zamanda Ebru ve kaligrafi ile uğraşıyorum. Hatta Çinli arkadaşlara ebru sanatı bile yaptırdım😎 fotoğraflarını daha sonra burada paylaşabilirim. Böyle karman çorman konudan konuya atladım ama yavaş yavaş bir düzene oturacağına inanıyorum😁. Çok farklı projeler var aklımda sizlerle de paylaşacağım zamanı gelince. Burası çok fena bir yer olacak. Dört gözle bekliyorum.👀