Sunday, August 26, 2018

Gözlerimdeki Çin

Çin uzak ve eski Türk'e yakın. Uzak, elbette, coğrafi olarak uzak. Eskiden İpek Yolu vardı bugün ise 'Kemer ve Yol' Projesi ile uzaklar yeniden yakın oldu.  'İpek Yolu', eski Çin'in Chang'an şehrinden başlayarak Türkiye'den geçiyor. İleri teknolojiyi getirmiş ve ülkelere yardımcı olmuştur. Gözlerimde Çin, ticaret ve coşkusuyla büyük bir ülke.
'Taobao, Alibaba, Wechat, Alipay. 'Bizim için garip görünüyor, ama Çin halkı için günlük bir zorunluluk. Çinli arkadaşlar bana her gün yemek yemek ve alışveriş yapmak için bu cep telefonu yazılımına ihtiyaç duyduklarını söylediler. En çok hayranlık duyduğum 'American group, hungry?' Takeaway yazılımı, sadece ne yemek istediğinizi belirten bir metin mesajına ihtiyacınız var. Bunlar Çin'i anlamadan ve tanımadan önce bilinmeyen ve idrak edilmesi zor şeyler. Çin, gelişmekte olan bir ülke olduğunu ve Çin'in birçok gelişmiş ülkeyi aşıp daha ileriye gideceğini söylüyor. Gözlerimde Çin, gelişmiş ekonomi ve teknolojiye sahip büyük bir ülkedir.
“Çin kültürü geniş ve derindir” ifadesi sıklıkla Çinli arkadaşlar tarafından duyulur. Anladığım şey, Çin kültürünün birçok şey içermesi ve yabancıların anlamasının gerçekten zor olduğudur. Söylemeye gerek yok ki, Çin karakter duvarı biz yabancıları Çin'in kapıları dışında tuttu, 5000 yıllık süren Çin kültürü, yabancıların orada ne olduğunu hayal etmesini zorlaştırdı. Çin kendi kültürünü yaymak konusunda çok ciddi bir ülkedir. "Çin Köprüsü" bize Çin’i anlamak adına çok uygun bir kanal sağladı. Çin, diğer ülkelere kendi kültürünü sabırla yaydı ve aynı zamanda diğer ülkelerin kültürlerini de almayı unutmadı. Gözlerimde Çin, kültürel açıdan dost bir ülkedir.
Çin'de, 1,4 milyardan fazla Çinli, 9.6 milyon kilometrekarelik arazi üzerinde yaşıyor ve 56 etnik grup içeriyor. Batılı ülkelerin hiçbiri, elli altı etnik grubun barış içinde birlikte yaşayabileceğine inanamaz. Çin bu büyük toprak parçasında bunu yapmayı başardı. Elli altı etnik grup farklı kültürlere, farklı dile ile farklı yaşam ve yeme alışkanlıklarına sahip. Onların birlikte huzur içinde yaşamaları, nezaket ve iyi yürekleriyle mümkün oldu. Gözlerimde Çin, birçok etnik grubun barış içinde birlikte yaşadığı bir ülkedir.
Çin'in sokaklarında sabah, birçok insanın çalışmaya başladıklarını ve işlerini çok geç bıraktıklarını görebilirsiniz. Başkaları ve kendi ülkeleri için çok çalışıyorlar. Videolarda Çin'deki yüksek katlı binaları gördüğümde, onların ne kadar çalışkan ve azimli olduklarını anlıyorum. Gözlerimde Çin, çok çalışkan bir ülkedir.
"Çin'in engin toprakları ve kaynakları" ifadesi hiç de yanlış değildir. Çin geleneksel makarnası, çorbaları ve çeşitli yerlerdeki aperatifleri sadece Çinlilerin değil, aynı zamanda yabancıların da hoşuna gidiyor. Türkiye'deki Çin restoranlarını, yabancılar her gün yoğun ilgi ile ziyaret ediyor. Yabancılar genellikle çok baharatlı yiyecekler yiyemezler, ancak hotpot ve güveç gibi sıcak yemekler yine de oldukça beğeniliyor. Gözlerimde Çin, harika bir yemek ülkesi.
Gözlerimdeki Çin hızlı ekonomik kalkınmasıyla, uzun ömürlü varlığıyla, barış içindeki çok kültürlülüğü, coşkulu ve sıkı çalışması ile harika yemekleri olan bir ülkedir.




No comments:

Post a Comment